Funky House

You will never walk alone....
 
ИндексИндекс  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  ВходВход  

Share | 
 

 Инсталация на XP за новаци

Go down 
АвторСъобщение
Ving
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 370
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 20, 2007 10:36 am

Ако още не сте правили това сами - няма от какво да се притеснявате. Инсталацията на Windows е леснаМакар и Vista вече да е на пазара, повечето потребители не бързат да преминат към нея, или поне докато не се появи първото обновление на операционната система. Така че Windows XP продължава да е най-популярна към момента. Ако досега не сте инсталирали операционна система, вероятно това занимание ви се струва не толкова лесна задача. Но грешите. След като прочетете настоящата статия, вече сами ще можете да инсталирате Windows без никакви притеснения и няма да се налага да „тормозите“ приятели да свършат работата вместо вас.
Преди да започнете самата инсталация, ще имате нужда от няколко неща: компютърна система, лицензно копие на Windows XP Home или Professional, и трето, но много важно – известно свободно време.
Най-общо за систематаВерсията Windows XP Pro е директен наследник на Windows 2000, с всичките възможности на предишната операционна система, предназначена за нуждите на бизнес потребителите. При Windows XP Home нещата стоят по малко по-различен начин - някои от възможностите на професионалната версия липсват, тъй като тази система е предназначена, както показва името й, за домашни потребители. Спокойно можем да си я представим Home изданието по-скоро като наследник на версиите Windows 95/98/Me, които определно не са бизнес ориентирани операционни системи.
Разликите между двете версии.Машините, на които е инсталирана Home версията, не могат да станат членове на Windows Domain – това ограничава полезността на XP Home в професионалната среда, защото системата не може да бъде лесно администриран централно. При XP Home липсва и функцията Remote desktop, която, разбира се, присъства в професионалната версия. Тази функция позволява на потребителя отдалечено да се свърже с машина, на която е инсталирана Windows XP Pro, посредством мрежата или интернет и използването на софтуер. Home версията не може да криптира файловете. Също така няма възможността да ограничава достъпа до определени файлове и програми. Коя версия ще предпочетете зависи единствено от вас. Ако сте обикновен потребител, по-добрият вариант е да се спрете на Home версията, тъй като тя е по-евтина и предлага все пак достатъчна функционалност. Потребителите, свикнали с Windows 2000, по-скоро трябва да се насочат към професионалната версия.Задаване на инсталацията.Преди да започнете самата инсталация, ще трябва да изберете като първо устройство за зареждане CD/DVD, където ще сложите инсталационния диск. Има шанс да този начин да се подразбира, но ако не е така, ще трябва да влезете в BIOS на компютъра и да го зададете ръчно. Това става, като натиснете клавиша Del още при началното зареждане.

След което трябва да изберете възможността компютърът да се зарежда от оптичното устройство. В зависимост от производителя, има разлики и ако не знаете точно къде е разположена опцията за промяна за реда на зареждане, прочетете книжката на дънната платка.
След като вече сте задали зареждане от диска, потвърдете промяната и рестартирайте компютъра с диска на операционната система, сложен в CD устройството. Малко след това ще се покаже надпис „press any key to boot from CD”, при което трябва да натиснете произволен бутон от клавиатурата.
Копиране на файловете
Започва копирането на файловете на операционната система. Важно: ако инсталирате върху диск, който не е свързан посредством стандартен IDE порт, т.е. SCSI или RAID, тогава ще трябва да натиснете кравиша F6, когато това бъде поискано в долния екран на монитора. След известно време ще се появи прозорец, където ще можете да инсталирате необходимите драйвери от флопи дискета.
Появява се „welcome to setup” екран. Тук ще срещнете три възможности. За да започне инсталирането на операционната система, трябва да натиснете enter. В същия прозорец има възможност да поправите инсталиран вече Windows, което в общи линии преинсталира повечето системни файлове.

След като натиснете enter,се появява прозорец с лицензното споразумение – натиснете F8, за да продължите.
Стигаме до момента, в който ще трябва да създадете дял, където да бъде инсталирана операционната система.

Ако твърдият диск все още не е разделен, то тогава е по-добре да създадете поне два дяла - един за операционната система и един за съхранение на вашите файлове. Създаването на дяловете става като изберете диска и натиснете клавиш С - появява се нов прозорец, в който трябва да напишете размера на дяла в мегабайти (MB), като виждате максималния обем, който може да зададетe.

Ако искате само един дял, тогава натиснете директно enter. Ако ли не, ще трябва да напишете по-малък обем от максималния и да повторите операцията, за да създадете и втори дял.
След като създадете дяловете, ще отидете към следващ екран, в който избирате дял C и натискате enter, за да започнете инсталацията.

Следва запитване за форматиране на дяла, като можете да избирате от четири файлови системи:NTFS quick, FAT quick, NTFS и FAT.

Изборът на NTFS е просто задължителен, ако инсталирате професионалната версия, тъй като само NTFS позволява пълния набор от настройките за сигурност за достъп до файловете и папки. Като цяло, ако нямате нужда от съвместимост с FAT, използвайте NTFS форматиране.
Изберете желаното форматиране и натиснете enter. Форматирането ще отнеме известно време, след което ще последва копиране на необходимата информация за инсталиране на графичния потребителски интерфейс, с чиято помощ ще се осъществят по-нататъшните действия. Следва рестартиране.
Вече сте в потребителския интерфейс и би трябвало да имате поддръжка на мишка. След известно време ще трябва да въведете регионалните и езикови настройки.

След което идва ред да въвете име и организация.

Въведената информация тук няма нищо общо с регистрирането на операционната система, а се се използва при инсталирането на софтуер - XP ще запълни автоматично местата за име и организация, ако не въведете такива.
Следва прозорец, в който ще трябва да въведете продуктовия ключ, той ви дава временен лиценз за инсталиране и ползване в период от 30 дни, след който, или по време на който ще трябва да активирате своето копие.

Следва нов прозорец, в който трябва да напишете името на вашия компютър, или да изберете предварително генерираното.При професионалната версия на този етап ще трябва да настроите администраторския акаунт. Силно ви препоръчван да не оставяте празен този акаунт, т.е. използвайте парола. Ако инсталирате Home версията, тази стъпка отсъства.
Идва ред и на прозореца за настройка на времето и датата. След известен период, инсталацията ще ви подкани да установите мрежовите настройки.


Инстанцията ще продължи, след което компютърът ще се рестартира. Следват няколко допълнителни настройки, преди инсталацията да бъде напълно завършена.
Сега XP ще провери дали сте свързани с интернет - ако използвате кабелен интернет или компютърът е в мрежа, вече може да сте свързани.
Следва нов прозорец, в който ще бъдете подканени да активирате вашето копие.


За момента ви препоръчвам да избегнете активирането, поработете малко, качете всички драйвери и всички необходими програми и бъдете сигурни, че всичко работи нормално. Не се притеснявайте от множеството напомняния – не е никакъв проблем, че в момента пропускате активирането.
Вече сме на финалната права, остава само да напишете вашето име и на всички, които може да ползват компютъра, и съответно да създадете нужните на брой потребителски акаунти.

Имайте предвид, че след това ще трябва да напишете парола за всеки отделен потребител, тъй като тук не е възможно. След като приключите, отидете в control panel - user accounts. Там ще можете да смените и типа на акаунта, ако желаете.
Приключихме! Windows вече е инсталиран и готов за работа. Само ще отделим още малко място за активирането на продукта.
Активиране на Windows
Продуктовата активация е част от мерките, взети от Microsoft против нелегалния софтуер. След като инсталирате операционната система с оригиналния лицензен ключ, имате на разположение 30 дни, за да активирате лиценза. След изтичането на този срок, операционната система става неизползваема, т.е. трябва да я активирате. Това става по два начина: през интернетили посредством телефона.
При активирането на операционната система вие предоставяте инсталационен ID, който се генерира от комбинацията продуктов ключ плюс информация за част от компютърните компоненти, например обем на оперативната памет, тип на процесора, видео карта. Ако смените някои от компонентите, ще се наложи да активирате продукта по телефона.
Лицензът остава активен, ако преинсталирате операционната система на същия компютър.
Вече знаете всичко, необходимо за да инсталирате сами операционната система на Microsoft.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
HeagekBaTeH
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 417
Age : 32
Registration date : 15.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 20, 2007 11:59 am

Браво!!!Много полезна информация :)
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ving
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 370
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 20, 2007 12:20 pm

Цитат :
Браво!!!Много полезна информация

е браво 1 човек да ме похвали най-накрая :D
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Almighty
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 886
Age : 33
Registration date : 12.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 20, 2007 1:07 pm

Ванка аз съм от тези хора, които никога не са инсталирали windows и "тормозят" приятелите си да свършат това :lol: Така, че това е наситина полезна информация за мен:Wink:
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://crazybastards.englishboard.net
SunSeeker
Superstar
Superstar
avatar

Брой мнения : 193
Age : 32
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 27, 2007 8:50 am

A всъщност Емо инсталацията не е по тругна от тазина Офис примерно Thumbs up
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://kunki.org
Almighty
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 886
Age : 33
Registration date : 12.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 27, 2007 11:08 am

Знам брато.Въпроса е да се престраша да я направя, понеже винаги има вероятност да осера нещо Embarrassed
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://crazybastards.englishboard.net
Ving
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 370
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 27, 2007 11:18 am

Emo вероятността да преебеш нещо е нищожна!Преди време когато се инсталираше Windows със старт ъп дискета вероятността да преебеш нещо беше много по-голяма.Но Уви днес не е така.Слагаш диска на XP и само следиш инструкцийте който са ти написали от Майрософт.А и да преебеш нещо то най много да си затриеш информацията от хард диска!нищо повече.Когато решиш да преинстал викни или мен или баханов и ще видиш колко е просто.ние само ще ти даваме инструкций ко да праиш и ще жулим бири докато ти си слагаш новата Операционна система!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Almighty
Admin
Admin
avatar

Брой мнения : 886
Age : 33
Registration date : 12.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 27, 2007 11:47 am

хахаххаха е тва да си затриеш информацията от хард диска да не е малко бе човек.Нещата, които са ми на харда съм ги събирал супер дълго време и ако се преебе нещо КРАЙ Bomb
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://crazybastards.englishboard.net
Ving
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 370
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 27, 2007 12:25 pm

сетих се нещо мн интересно което ми се е случвало и преди и сега ми се наложи да се сблъскам с него!Та става дума за следното когато преинсталирате Windows е възможно да не ви намери хард диска.Тогава какво трябва да направите.Еми от някой друг комп си свалята SCSI or RAID drivers за хардиска ви.Когато Windows'a инициализира системата още в началото цъкате F6 за мо да можете да заредите драиверите от дискета.Тия драйвери вече сте ги свалили от нета и ги имате на дискета.та по този начин Windows'a ще ви намери хард диска.Това по често се случва на лаптопи от колкото на настолни компютри.Пиша го за може всеки да си намери драйверите за харддиска от сега и да си ги слойи на дискета.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
SunSeeker
Superstar
Superstar
avatar

Брой мнения : 193
Age : 32
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Вто Ное 27, 2007 6:45 pm

не ми се е случвало до са
ПП: Емо кога ше си сменяш win-a Drunk1 Drunk1 Drunk1 Beer
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://kunki.org
FonVanc
Monkey
Monkey
avatar

Брой мнения : 47
Registration date : 20.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Пет Яну 11, 2008 12:21 am

Реших да си преинсталирам Windows,ама нямам никъв под ръка и трябва да си сваля ама незнам какъв тоя дали ще стане:

http://zamunda.net/details.php?id=106492 Help
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ving
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 370
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Пет Яну 11, 2008 9:58 am

човек това да си инсталираш ХР е все едно да ходиш на изпит като нищо не си учил.дали ще е читав никой не знае!пробвай пък ще видиш Smile
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
FonVanc
Monkey
Monkey
avatar

Брой мнения : 47
Registration date : 20.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Пет Яну 11, 2008 8:13 pm

Е пък точно тва е, че аз ако имам и знам че е пушка нема да имам ядове.Четох коментарите на тоя където съм му дал линк и хората са доволни от него имаше 3-4 коментара които го оплюха но в доста от коментарите все хубави неща...........
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Ving
King of the world
King of the world
avatar

Брой мнения : 370
Registration date : 13.11.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   Съб Яну 12, 2008 10:25 am

еми давай яхвай коня и напред с ХР-то!
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Инсталация на XP за новаци   

Върнете се в началото Go down
 
Инсталация на XP за новаци
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Funky House :: Your first category :: Хакери-
Идете на: